Previous Page  43 / 75 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 43 / 75 Next Page
Page Background

ႆႅ

HOOFSTUK 1

Die destydse Minister van Gesondheid, dr Karl Bremer, was ernstig om oplos-

sings te vind wat wanvoeding sou teenwerk. As deel van sy pogings om dit aan

te spreek, het hy ’n nasionale broodverrykingskema ingestel, wat behels het dat

sekere nutriënte (grondbonemeel, karringmelkpoeier, afgeroomde melkpoeier en

kalsiumkarbonaat) op die staat se koste in bruinbroodmeel ingemeng is om die

voedingswaarde daarvan te verhoog.

Die brood het as die Bremer-brood bekend gestaan en was tot so ’n mate deur

die staat gesubsidieer dat dit teen laer pryse as gewone bruinbrood verkoop

kon word.

Alle beperkings wat gedurende die oorlogsjare op die verkoop van brood en

ander koringprodukte bestaan het, is op 1 November 1948 opgehef. Dit het tot

’n geweldige toename in die vraag na daardie produkte gelei en in 1948/1949 is

sowat 600 000 ton koring verbruik, teenoor die vorige twaalf jaar se gemiddelde

verbruik van 400 000 ton/jaar.

Bak- en maalbedrywe

Die bakbedryf was ook onderhewig aan beheermaatreëls wat ingestel is met

die doel om stabiliteit te verseker, effektiwiteit deur ekonomie van skaal en

optimale kapasiteitsbenutting te bevorder en die prys van brood bekostigbaar

te hou. Dit het gevolg op ’n aanbeveling van die Raad op Handel en Nywerhede

in 1939 dat die Koringraad beperkende registrasie vir meulenaars en bak-

kers implementeer.

Dié beleid oor registrasie is in die daaropvolgende jare deurlopend volgens veran-

derende omstandighede aangepas. Een van die gevolge daarvan was dat ’n kon-

sentrasie van mag in die bakbedryf begin ontstaan het. Die aantal geregistreerde

bakkers het vanaf 1941 tot 1971 van 200 tot slegs 104 verminder. Teen 1985 het ses

bakkersgroepe gesamentlik sowat 90% van Suid-Afrika se brood gebak.

Hierdie konsentrasie van mag het waarskynlik daartoe bygedra dat ’n Kommissie

van Ondersoek na die Bemarkingswet (die Wentzel-kommissie) in 1976 aangestel

is. Hoewel die kommissie se verslag die voortsetting van die Bemarkingswet onder-

steun het, het dit tog melding gemaak van die kommerwekkende newe-effekte van

die Bemarkingswet op die koringbedryf en van die Koringraad se bevoegdheid

om die hoeveelheid bakkers en meulenaars te beperk.

Die kommissie het aanbeveel dat die Koringraad die bevoegdheid moes behou om

toetrede tot die bakkersbedryf te beheer en die stelsel van registrasie van bakkers

moes vervang met formele registrasie.

Gedurende die 1980’s het die druk op die owerhede om die bakkersbedryf meer

toeganklik vir nuwe toetreders te maak, toegeneem en tot die toekenning van

meer lisensies vir die bak van die gesubsidieerde standaardbrood gelei. Die aan-

tal bakkerye wat deur die Koringraad gelisensieer was om dié brood te bak, het

van 338 in Oktober 1985 tot 370 in Februarie 1991 toegeneem.

Gedurende 1985 is die Davin-kommissie aangestel om ondersoek in te stel na

die regverdiging vir die betaling van staatsubsidies op brood en die voortsetting

daarvan. Die kommissie het aanbeveel dat die Koringraad moes voortgaan om pro-

dusentepryse vir koring te bepaal, maar dat prysbeheer, die betaling van subsidies

en beperkende registrasie van meulenaars en bakkers van standaardbrood gestaak

moes word. Slegs die aanbeveling en opsigte van die registrasie van meulenaars is

op daardie stadium geïmplementeer.

In 1985 het die Mededingingsraad die volgende aanbevelings gemaak na aanleiding

van ’n ondersoek wat in opdrag van die Minister van Handel en Nywerheid na ekono-

miese mededinging in die meulenaars- en bakkersbedryf in Suid-Afrika ingestel is:

• Die beperkende stelsel van registrasie van meulenaars en bakkers moet af-

geskaf en met ’n stelsel van formele registrasie vervang word.

• Prysbeheer op meulenaars- en bakkersprodukte moet afgeskaf word.

• Ten einde te verhoed dat ekonomiese magskonsentrasie in die koringbedryf

toeneem, moet die Mededingingsraad in die toekoms van alle voorgenome be-

sigheidsverkrygings in die bedryf in kennis gestel word.

MNR ANDRIES BEYERS

D

it is ’n voldonge feit dat

mens nie met enige meel

brood kan bak nie. Die

g¢aderingsvereistes vir koring-

meel was op daardie stadium 9%

proteïen en 70 skepel – anders

was dit voerg¢aad.

Op ʼn dag ar¢iveer daar ’n paar

dames van die Wes-Kaap af by

my kantoor. Hulle sit sulke mooi

gebakte brode voor my neer en sê:

“Hierdie brode is gebak met meel

waar©an die skepel t§ssen 60

en 70 is.” Ek vra toe: “Hoe lank

het julle dit geknie?” (Want as jy

deeg lank genoeg knie en deur-

werk sal jy naderhand ’n brood

kan bak.) “Nee, lank,” sê hulle,

“maar ons wil net vir jou wys dit

kan gedoen word. Gaan wys dit

vir die meulenaars.”

Die meulenaars en bakkers se

proses laat eg¥er r§imte vir iets

soos drie minute vir ʼn brood

om te r®s – jy kan hom dus nie

uithaal, knie en uithaal en weer

knie nie. Met dié verduideliking

is hulle ná ’n koppie tee of t«ee

heel tevrede daar weg.

TANNIES WAT KÁN KNIE