Background Image
Previous Page  32 / 100 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 32 / 100 Next Page
Page Background

Julie 2016

30

Bestuur grondvrugbaarheid só

G

rondvrugbaarheid is ‘n onderwerp wat vir menige produ-

sent ‘n probleem of ‘n uitdaging is. Daar is baie wat nog

nagevors moet word in die bestuur van grondvrugbaar-

heid, maar daar is reeds ‘n paar beginsels wat – ek glo – nie

in die afsienbare toekoms gaan verander nie.

Die eerste stap in kundige grondvrugbaarheidsbestuur is om seker

te maak dat die regte pH gehandhaaf word om die elemente vir op-

name deur die plant beskikbaar te stel. Die ideale pH(H

2

O) in die

grondoplossing is in 1964 deur Trough vasgestel op tussen 6,5 en

7,5. Daar is bevind dat die voedingstofelemente se plantbeskikbaar-

heid in ‘n grondoplossing by die 6,5- tot 7,5-reeks die beste is – soos

voorgestel in

Figuur 1

.

Grondsuurheid, oftewel pH, is ‘n aanduiding van die balans van

H

+

- en Al3

+

-ione in die grondoplossing. Die toename in die H

+

-ioon

veroorsaak ‘n vrystelling van Al3

+

-ione vanuit die kleiminerale na die

grondoplossing, wat toksies vir plantwortels is.

Die oormaat Al3

+

-ione verhinder die plantbeskikbaarheid van die

meeste plantvoedingstowwe. Kom ons vra die vraag: “Wat presies

is pH-meting?”

pH is ‘n numeriese skaal om die suurheid of alkaliniteit van ‘n

waterige oplossing aan te dui. Dit is rofweg die negatief van die

logaritme tot die basis 10 van die molêre konsentrasie, gemeet in

eenhede van mol per liter, van die waterstof-ione.

Om meer presies te wees, is dit die negatief van die logaritme tot

die basis 10 van die aktiwiteit van die waterstof-ione. Dit kan as die

volgende formule uitgedruk word: pH = −log [H

+

].

Wat beteken dit egter vir die produsent in

die bestuur van grondvrugbaarheid en die

verbouing van gewasse? Die antwoord word

diagrammaties voorgestel in

Tabel 1

waar

daar in die logaritmiese skaal ‘n aanduiding

van die pH-eenhede verskaf word.

Vanuit Tabel 1 kan waargeneem word dat

die pH-waarde se H

+

-konsentrasie relatief

tot suiwer water, tien maal van die vorige

waarde verskil.

Dit beteken dat indien die pH-waarde vanaf

5 na 4 toe gedaal het, is die H

+

-konsentrasie

tien keer meer as wat dit was en indien dit

na pH-waarde na 3 toe sou daal, is die H

+

-

konsentrasie ‘n 100 keer meer as wat dit was

toe die pH-waarde 5 was.

Tabel 1 gee ‘n duidelike aanduiding dat

die pH-waardes se veranderings, vir die

produsent, meer is as net die een of twee

waardeveranderings wat weerspieël word

en dat die H

+

-konsentrasies tienvoudig ver-

ander met elke beweging van ‘n pH-waarde.

Dit is algemene kennis dat indien die pH

nie op gewenste vlakke is nie, dit die be-

skikbaarheid van plantvoedingstowwe in

die grondoplossing dramaties beïnvloed

en verlaag. Die negatiewe invloed strek ook

na die plantvoedingstowwe of kunsmis wat

die produsent aan die grondoplossing toe-

dien om ‘n verwagte opbrengs na te streef.

In

Figuur 2

word die impak van verskil-

lende pH-vlakke op plantvoedingstofbeskik-

baarheid in die grondoplossing diagram-

maties aangedui.

Dit is duidelik uit Figuur 2 dat die bemes-

ting by laer pH-vlakke ‘n vermorsing van

geld is wanneer die pH-vlakke van die

grondoplossing nie vooraf reggestel is nie.

FOKUS

Bemesting

Spesiale

ESMOND COEN,

Grasland

PH-WAARDE

H+-KONSENTRASIE RELATIEF

TOT SUIWER WATER

VOORBEELD

0

10 000 000

Batterysuur

1

1 000 000

Maagsuur

2

100 000

Suurlemoensap en asyn

3

10 000

Lemoensap en gaskoeldrank

4

1 000

Tamatiesap en suurreën

5

100

Swart koffie en piesangs

6

10

Melk

7

1

Suiwer water

8

0,1

Seewater en eiers

9

0,01

Koeksoda

Figuur 1: Plantvoedingstofbeskikbaarheid by verskillende pH-waardes.

TABEL 1: LOGARITMIESE SKAAL-AANDUIDING VAN PH-EENHEDE.