51
October 2016
Die vinnig-stygende kostes plaas die wins-
gewendheid van die bedryf onder die
vergrootglas en daarom is dit belangrik
om met goeie kwaliteit diere te boer en
‘n goeie kernkudde te skep. Presisieboer-
dery – selfs in die lewendehawebedryf
– raak al hoe belangriker om sodoende
goeie kwaliteitseienskappe in die rasse
te bevorder ten einde die bedryf meer
winsgewend te maak.
Ander aanwysers
In Suid-Afrika dien mielie- en graangeba-
seerde produkte hoofsaaklik as stapel-
voedsel vir ‘n groot gedeelte van Suid-
Afrika se bevolking. Die graanprodukte
het ‘n baie hoër koolhidraatinhoud en die
proteïenkomponent daarin is maar effens
aan die lae kant. Vleis en vleisprodukte
speel dus ‘n belangrike rol in terme van
proteïene in die diëte van Suid-Afrikaners.
Verskillende soorte vleis en vleissnitte sal
uit die aard van die saak deur verskillende
inkomstegroepe verbruik word na gelang
van die bekostigbaarheid daarvan.
Wit vleis, soos hoender en vark, asook
die verwerkte produkte daarvan wat
relatief goedkoper is, sal meer deur laer
inkomstegroepe benut word, terwyl rooi
vleis (bees en skaap) heel waarskynlik meer
deur hoër inkomstegroepe benut sal word.
Grafiek 4
toon die verbruiksbesteding
aan alle vleissoorte in Suid-Afrika vanaf
2005 tot en met 2014/2015. Daar is ‘n
duidelike opwaartse tendens in die ver-
bruiksbesteding van vleis oor die afgelope
tien jaar. Hieruit kan afgelei word dat daar
steeds ‘n groeiende vraag na vleis en
vleisprodukte is – met verbruikers wat al
meer bestee aan hierdie produkte.
Ten slotte
Die vleisbedryf speel ‘n kardinale rol in die
landbousektor. Die vloei van die produkte
deur die waardeketting voeg baie waarde
toe tot die bedryf, het ‘n groot impak op
die groei en bevordering van die bedryf en
skep boonop werksgeleenthede. Dit ver-
bruik ook baie ander produkte soos grane
en die bedrywe vul mekaar goed aan.
Dit is belangrik dat alhoewel die prentjie in
baie gevalle nie altyd na maanskyn en rose
lyk nie, dit steeds ‘n belangrike bedryf is.
Dit het, soos in al die ander bedrywe, sy
eie uitdagings en risiko’s wat oorkom moet
word ten einde die bedryf volhoubaar te
hou. Produsente het hulself al deur die
jare bewys as spesiale mense wat altyd ‘n
plan het om die uitdagings te oorkom – en
dat daar baie geleenthede is wat nog ontgin
kan word.
Grafiek 2: A2/A3-karkaspryse en speenkalfpryse.
Bron: RPO
Grafiek 3: Voerprysindeks
versus
produsenteprysindeks van beeste.
Bron: Departement van Landbou, Bosbou en Vissery
Grafiek 4: Verbruiksbesteding – alle vleis (2005 tot 2014/2015).
Bron: Departement van Landbou, Bosbou en Vissery