Background Image
Previous Page  79 / 116 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 79 / 116 Next Page
Page Background

Proteïeninhoud en broodkwaliteit:

‘n Krom maatstaf vir ‘n reguit mate?

D

ie koringbedryf in Suid-Afrika rus op vier pilare, naamlik

die koringprodusent, meulenaars, bakkers en die ver-

bruiker – wat elk ‘n kritiese rol vervul. Een van die belang-

rikste faktore in die bedryf is die proteïeninhoud van

koring. Aanwending daarvan herinner egter baie keer aan die

spreekwoordelike warmpatat…

Een van die hoofredes daarvoor is dat die Suid-Afrikaanse koring-

bedryf sedert deregulering in 2000 aan voortdurende skommelinge

van die rand/dollar-wisselkoers, die internasionale voorraadvlakke

en aankoopprys van koring uitgelewer is. Elkeen van hierdie vier

bedryfspilare moet kop bo water probeer hou in ‘n baie wissel-

vallige ekonomiese klimaat en in hierdie konteks kry die term “vraag

en aanbod” skielik nuwe betekenis. Die gevolg is dat hierdie vier

groepe meer na opponente lyk en nie noodwendig in mekaar se

welvaart deel nie.

Plaaslike graanhandelaars kan op die internasionale koringmark

kies en keur watter koring hul begroting en potensiële mark pas en

dit dan invoer. Hier onstaan die eerste twispunt, want aangesien

lae-proteïenkoring meer algemeen en goedkoper is, word groter

tonnemate daarvan ingevoer. Hetsy hierdie lae-proteïenkoring met

plaaslike hoë-proteïenkoring vermeng word of deur bymiddels

aangevul word of beide, is die meelproduk sodanig dat aanvaar-

bare brode daarmee gebak kan word.

‘n Rede hiervoor is dat die Suid-Afrikaanse bakkersbedryf ‘n

broodbakmetode gebruik wat geskoei is op die Chorleywood-

metode wat in die sestigerjare in Engeland ontwikkel is. Die groot

motivering vir die ontwikkeling van die Chorleywood-metode

was om die Britte se lae-proteïenkoring te kon omskakel na brood

op die winkelrakke.

Tydens die bakproses word water en meel teen ‘n baie hoë spoed

gemeng terwyl ensieme en bymiddels bygevoeg word wat die

finale brood ‘n “wit” en “sponsagtige” voorkoms gee. Hierdie prys-

voordeel vind egter selde sy weg tot in die verbruiker se sak, terwyl

die produsenteprys vir hoë-proteïenkoring ook daardeur afwaarts

geforseer word.

Die vraag (en antwoord) waaroor al die betrokke partye dus won-

der, maar nooit vra nie, is presies hoe belangrik proteïeninhoud is en

of dit net as ‘n speelbal gebruik word?

Die Wintergraantrust het ‘n studie deur die afdeling Planteteelt by

die Universiteit van die Vrystaat befonds waarin proteïeninhoud

(persentasie stikstof) en proteïenkwaliteit (konsentrasies van glu-

tenien, gliadien en albumien/globulien) as norme vir broodkwaliteit

vergelyk word.

In ‘n doktorale studie deur Robbie Lindeque, onder leiding van

prof Maryke Labuschagne en dr Angeline van Biljon, is proteïenin-

houd en proteïenkwaliteit met broodvolume gekorreleer.

Broodvolume (cm

3

) word internasionaal as ‘n parameter vir brood-

kwaliteit erken en is vir al die koringkultivars wat in die nasionale

evaluasieproewe van 2012 en 2013 ingesluit was, bepaal.

Hierdie proewe sluit kultivars vir droëlandproduksie in die somer-

en winterreënvalstreke, asook besproeiing in die koeler produksie-

gebiede (langs die Oranjerivier), in. Interessante waarnemings het

in hierdie studie na vore gekom.

Besproeiingskultivars met proteïeninhoud gelykstaande aan graad 2

(<12% proteïen) en selfs graad 3 (<11% proteïen) het steeds

broodvolumes behaal wat gemaklik binne die bedryfsnorm val

(

Tabel 1

). Die maal- en bakbedrywe vereis dat die broodvolumes

van nuwe kultivars met nie meer of minder as 10% van die brood-

volume van die kwaliteitstandaard (SST 806 vir besproeiings-

koring) mag verskil nie.

Volgens die gemiddelde proteïenopbrengs van kultivars (proteïen-

inhoud vermenigvuldig met graanopbrengs) uit al drie produk-

siestreke is proteïenopbrengs van besproeiingskoring verreweg die

hoogste (1 188 kg proteïen/ha). Hierdie syfer kan grootliks toege-

skryf word aan die hoër graanopbrengste wat onder besproeiing

behaal word – wat bykans dubbel die hoeveelheid proteïen is wat

onder droëlandproduksie in die somerreënvalstreek (495 kg pro-

teïen/ha) en winterreënvalstreek (626 kg proteïen/ha) geproduseer

word (

Grafiek 1

).

Wat werklik insiggewend is, is dat bemesting onder besproeiing

vier keer meer stikstof (N) vereis (ongeveer 280 kg N/ha oor die

seisoen) as droëlandproduksie in die somerreënvalgebied (tussen

40 kg tot 60 kg N/ha met-plant) en dubbel die behoefte van droë-

landkoring uit die winterreënvalgebied (ongeveer 130 kg N/ha oor

die verloop van die seisoen).

Dit blyk dus dat droëlandkoring uit die somerreënvalgebied N

effektiewer gebruik deur die seisoen heen omdat 9,9 kg proteïen

uit 1 kg N-bemesting geproduseer word. In teenstelling daarmee

word slegs 4,8 kg proteïen uit 1 kg N vir droëlandkoring in die

winterreënvalstreek en 4,2 kg proteïen uit ‘n kg N besproeiings-

koring geproduseer.

Volgens hierdie studie is omgewing die oorheersende faktor wat

variasie in proteïeninhoud, proteïenkwaliteit en broodvolume van

besproeiingskoring en droëlandkoring uit die somerreënval en win-

terreënvalgebiede bepaal (

Grafiek 2

).

Omgewing word gedefinieer as die klimaat, maar ook as die

produksie-omgewing waarin koring verbou word. Dit is slegs by

broodvolume uit die drie produksiestreke waar genotipe en die

interaksie met omgewing meer prominent was – wat aandui dat

telers genotipe tot ‘n mate vir beter broodvolume kan manipuleer.

Alhoewel verskeie hoogs betekenisvolle korrelasies tussen pro-

teïeninhoud, proteïenkwaliteit en broodvolume voorgekom het, was

dit sporadies en sonder enige duidelike of herhalende tendense.

‘n Voorbeeld hiervan is dat die groot onoplosbare glutenien in

totale proteïen van besproeiingskoring en droëlandkoring uit die

somerreënvalgebied, slegs positief met hoë meelproteïen gekorre-

leer het, terwyl dit in droëlandkoring uit die winterreënvalgebied

positief met hoë meelproteïen, hoë graanproteïen en hoë brood-

volume korreleer.

77

August 2016

ROBBIE LINDEQUE,

LNR-Kleingraaninstituut, Bethlehem en

MARYKE LABUSCHAGNE

en

ANGELINE VAN BILJON,

Universiteit van die Vrystaat

OP PLAASVLAK

Kwaliteit

Hoë-proteïenkoring / Proteïeninhoud / Broodvolume