Background Image
Previous Page  53 / 100 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 53 / 100 Next Page
Page Background

51

July 2016

1: Proewe word met spesiale planters op klein

persele geplant.

2: Mielies wat omval.

3: Mielies wat sterk opkom.

Die evaluasie van kultivars oor verskillende seisoene heen

In ‘n land soos Suid-Afrika is dit baie belangrik om kultivars ook oor

verskillende jare heen te evalueer. Seisoenale verskille is groot en

groot verskille tussen temperature en reënval kan jaarliks voorkom.

Stabiliteit van opbrengs is baie belangrik vanweë die gemelde sei-

soenale verskille. Dit is vir die produsent krities om na meerjarige

data te kyk en nie net na een jaar se data nie. Daar word algemeen

aanbeveel dat daar na ten minste drie jaar se data gekyk moet word.

Verminder die variasie sodat ware verskille

gemeet word

Bestuurspraktyke kan ook kultivaropbrengs beïnvloed.

Wanneer te veel veranderlikes gemeet word, raak dit moeilik om

sin te maak uit die interaksie van die kultivar met die omgewing.

Slegs een veranderlike, soos byvoorbeeld bemesting, kan op

‘n slag getoets word en al die ander praktyke soos onkruidbe-

heer, rywydte en plantpopulasie moet konstant gehou word.

Variasie in die perseel – soos grondtipe (

Figuur 1

) – kan ook

‘n groot invloed op resultate hê. Dit is belangrik om hierdie

variasie te identifiseer.

Ander omgewingsfaktore wat ‘n rol kan speel, is die volgende:

Plantdatum;

gewasrotasie (wisselbou);

bewerkingspraktyke;

insekbeheer;

onkruidbeheer; en

biotegnologie in die saad en die bydrae daarvan tot opbrengs.

Kultivareienskappe

Opbrengs word dikwels gesien as ‘n kultivareienskap, terwyl dit

eintlik die resultaat is van verskeie bestuurs- en omgewingsfaktore

se interaksie met die genetika.

Maatskappye evalueer verkeie eienskappe voordat hulle ‘n nuwe

kultivar aan die mark vrystel. Dit kom gewoonlik daarop neer dat ‘n

kultivar deur ‘n toetsfase van ongeveer sewe jaar gaan voordat dit

die mark betree. Die ideale mielie bestaan nie en dikwels probeer

maatskappye om die beste eienskappe saam te voeg om sodoende

die oplossing aan die produsente te bied.

Sleuteleienskappe

Sekere eienskappe is krities vir alle kultivars om die mark te kan be-

tree.

Figuur 2

toon die belangrikste eienskappe wat volgens navor-

sing onder produsente gedoen is in volgorde van belangrikheid.

Eienskappe wat vir kultivarkeuse belangrik is, sluit in:

Opbrengsstabiliteit

‘n Stabiele opbrengs is baie keer belangriker as opbrengste wat

net in goeie jare hoog is, maar in droër jare ondergemiddeld pre-

steer. Opbrengsstabiliteit oor veelvuldige proewe en verskillende

groeitoestande heen is krities omdat die volgende seisoen nie

voorspel kan word nie.

Opbrengspotensiaal

Die opbrengspotensiaal van die kultivar is baie belangrik omdat dit

die produsent in staat stel om in goeie seisoene hoë opbrengste

te behaal. Die keuse van só ‘n baster stel hoë verwagtinge vir

die komende seisoen en die keuse moet ondersteun word deur

langtermyndata oor verkeie lokaliteite heen.

Groeiseisoenlengte

Dit is een van die belangrike faktore tydens kultivarkeuse en word

bepaal deur die aantal dae wat die kultivar neem om fisiologies ryp

te word. Kultivars moet hierdie stadium ten minste twee weke

voordat die eerste swaar ryp in die omgewing voorkom, bereik.

Jy as produsent

kan dus ‘n kultivar

kies wat binne

jou plantvenster

en verwagte

midsomerdroogte

inpas...

1

3

2