Background Image
Previous Page  30 / 64 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 30 / 64 Next Page
Page Background

Februarie 2017

28

Beperk oesverliese op kanola

K

anola is ‘n gewas wat oor die afgelope paar jaar sy merk in

die kleingraanverbouingsareas van die Wes-Kaap gemaak

het. Aanvanklik is daar skoolgelde betaal, maar oor die

algemeen het die meeste produsente die bestuur van die

gewas bemeester om jaar op jaar uitstekende resultate te behaal.

Die effektiewe en doeltreffende bestuur van kanola speel ‘n baie

groot rol in die sukses daarvan – vanaf vestiging tot en met die oes

daarvan. Klein foutjies kan ‘n geweldige impak hê op die opbrengs

en winsgewendheid van die gewas.

Omdat kanola so ‘n klein saadjie het, is oesverliese internasionaal

‘n probleem. Daar is egter maniere om die verliese te beperk en

met klein verstellings kan groot verskille waargeneem word.

In die artikel word ‘n paar belangrike punte genoem wat in gedag-

te gehou moet word as dit kom by die suksesvolle verbouing van

kanola en die voorkoming van verliese tydens oestyd.

Vestiging: Die begin om stroperverliese

te beperk

‘n Goeie stand is die begin van ‘n goeie oes en produsente moet

baie aandag skenk aan die korrekte saadplasing en plantdigtheid

om die gewenste stand te verkry. Spandeer tyd agter die planter en

maak doodseker die saad beland waar jy dit wil hê.

‘n Egalige stand sal die besluitneming tydens oestyd baie verge-

maklik en verseker dat verliese tot ‘n minimum beperk word.

Platsny

Daar is steeds ‘n groot aantal produsente wat kanola te groen plat-

sny en verskeie internasionale navorsingsprojekte het al bewys dat

verliese van tot 250 kg/ha kan voorkom as kanola te groen gesny

word. Dit is net sinneloos om die hele jaar moeite te doen en geld

te spandeer aan die gewas – en met een besluit verloor jy ‘n groot

persentasie van jou totale oes.

Daar word aanbeveel dat op ‘n gemiddelde saadverkleuring van

50% tot 65% gesny word. Elke kultivar verkleur anders en daar kan

nie na die kleur van die plant gekyk word nie. Maak die peule oop en

kyk na die verkleuring van die sade.

‘n Eenvoudige manier wat aangewend word, is om deur die land te

stap en op toevallige plekke ‘n plant te neem en ‘n peul onder, in die

middel en aan die bokant van die hoofhalm van die plant te pluk.

Versamel só ‘n goeie verteenwoordigende monster en maak die

peule een vir een oop.

Indien die sade van groen na bruin of swart verkleur het, tel dit as

verkleuring. Bereken só die persentasie van die sade wat verkleur

is. ‘n Saad wat by ‘n gemiddelde verkleuring van 60% wel nog groen

is, sal reeds ferm wees as dit tussen jou duim en wysvinger gerol

word en sal verkleur en ryp word sonder verliese na platsny.

Pasop om kanola op baie warm dae plat te sny: In sulke gevalle kan

die chlorofil (groen kleur) binne-in die saad vasgevang word, omrede

FOKUS

Kanola

Spesiale

FRANCO LE ROUX,

landboukundige hulpbronbestuurder: Soill

1: Kanola wat geplant is op ‘n diepte van 1 duim (2,5 cm).

Foto: Franco le Roux

2: Goeie saadplasing wat egalige ontkieming tot gevolg het.

Foto: Franco le Roux

1

2