Background Image
Previous Page  60 / 84 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 60 / 84 Next Page
Page Background

April 2016

58

Kultivarkeuse en winsgewendheid van

koring

– op mekaar se tone of in maat?

W

êreldwyd verskaf koringprodusente noodsaaklike kalo-

rieë. In Afrika word ‘n toename in koringverbruik ver-

wag as gevolg van ‘n groeiende vraag na verwerkte

graanprodukte. Vir Suider-Afrika is kultivarkeuse dus

uiters belangrik om koringverbouing winsgewend te maak en die

maal- en bakbedrywe kompeterend te hou.

Die verwagte toename in koringverbruik reflekteer nie in die

nasionale koringaanplantings van 2015, wat in die somerreënval-

streek minder as 75 000 ha uitmaak, teenoor die 225 000 ha in 2011

(Graan SA, 2015) nie.

Ekonomiese faktore het produsente gedwing om oor te skakel na

somergewasse, met die gevolg dat meer koring ingevoer moet

word, al bestaan moderne tegnologie, produksiehulpbronne en in-

frastruktuur om plaaslik self aan die nasionale behoefte te voldoen.

Produsente kort sterk insentiewe om weer koring te produseer

en tans lyk die aanwysers goed. Die rand/dollar-wisselkoers het

die koringprys ‘n groot positiewe sprong laat maak en daar word

ernstig besin oor die uitermatige hoë kwaliteitstandaarde vir vry-

stelling van hoë-opbrengskultivars in Suid-Afrika en baie produsen-

te herontdek weer die waarde van koring in hul kontantvloeisisteme.

‘n Koringprys wat so onlangs soos 2015 met ± R1 500/ton te kort

geskiet het vir winsgewende produksie, is een van die hoofredes

waarom alternatiewe gewasse oorweeg word.

Opbrengspotensiaal het dus as seleksieparameter baie belangrik

vir die koringteler geword en is ook een van die primêre produksie-

keuses wat ‘n koringprodusent elke seisoen moet maak. Dit is hier

waar die kinkel lê…

Koringprys en die graderingskaal

Die prys wat ‘n produsent vir sy koringoes ontvang, word nie alleen-

lik deur graanopbrengs (t/ha) bepaal nie, maar ook hektolitermassa

(hektolitermassa per kg), valgetal (sekondes) en graanproteïenin-

houd (persentasie).

Die nasionale graderingskaal vir broodkoring (

Tabel 1

) bring die

kwaliteit van ‘n produsent se koring in berekening met die vasstel-

ling van die finale prys daarvoor en is dus net so belangrik in die

keuse van ‘n nuwe kultivar.

Gradering bepaal die mate van aanpassings wat meulenaars moet

maak in die verwerkingsproses van die spesifieke graan en gee vir

bakkers ‘n aanduiding van die eindprodukte wat daarmee vervaar-

dig kan word. Hektolitermassa, valgetal en graanproteïeninhoud

spreek dus elk ‘n ander komponent van graankwaliteit aan:

Hektolitermassa (hl/kg)

Die hektolitermassa van kultivars is ‘n genetiese eienskap, maar

word hoofsaaklik deur die omgewing bepaal. Dit is ‘n digtheidspara-

meter en gee ‘n goeie aanduiding van die meelekstraksie en uit-

eindelike winsgewendheid wat verwag kan word.

Valgetal (sekondes)

Valgetal word bepaal deur die tyd wat ‘n silinder neem om in ‘n

glasfles deur ‘n meelsuspensie te beweeg en dui die alfa-amilase

ensiemaktiwiteit in koring aan. ‘n Lae valgetal (hoë alfa-amilase

aktiwiteit) is ‘n aanduiding dat die styselmolekules na suikers

afgebreek het – wat hierdie koring dan onaanvaarbaar maak vir

kommersiële maal- en bakdoeleindes.

Graanproteïeninhoud (%)

Dit word deur die Kjeldahl- of Dumas-metodes bepaal waarin graan-

monsters verbrand word en die stikstof wat tydens ontbranding

onstaan, gemeet word. Graanproteïen gee ‘n aanduiding van die

potensiële eindprodukte wat van die koring vervaardig kan word

en die internasionale norm is dat hoë proteïen vir broodprodukte

vereis word en laer proteïen vir beskuitjies.

Oorweeg meer as net opbrengspotensiaal

Deur die keuse van ‘n voornemende kultivar alleenlik op graan-

opbrengs te baseer, word ‘n skewe prentjie geskets, aangesien op-

brengs en kwaliteit in die meeste gevalle negatief op mekaar inwerk.

Met ander woorde, die ideale kultivar moet oor hoë opbrengs, hoë

hektolitermassa, hoë valgetal en hoë graanproteïeninhoud beskik

wat in die finale prys wat ‘n produsent ontvang, weerspieël word.

Die miskonsepsie dat opbrengs alleen vir kultivarkeuse oorweeg

moet word, is algemeen reg oor die koringproduserende dele van

die wêreld en Hollamby en Bayraktar het in 1996 tot die volgende

gevolgtrekking gekom. “Yield is the prime objective. Despite a new

cultivar’s improvements, including quality capable of attracting

premiums, farmers will not grow it unless they expect it to yield

well on their farms.” (Hollamby and Bayraktar,

Increasing yield

potential in wheat: Breaking the barriers

, 1996)

OP PLAASVLAK

Kultivarkeuse / Prysrangordes / Opbrengsrangordes

Gewasproduksie

ROBBIE LINDEQUE,

LNR-Kleingraaninstituut, Bethlehem

Kry joune hier

Vir ‘n elektroniese kopie van die produksiehandleidings, volg

hierdie stappe:

Gaan na

www.arc.agric.za

.

Kliek

op

“Information hub (Quick links)”.

Gaan af op die lysie en

kliek

op

“Small Grain”.

Gaan af op die lysie en

kliek

op die

produksiehandleiding

van belang.