Background Image
Previous Page  3 / 92 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 3 / 92 Next Page
Page Background

1

July 2015

MEDEWERKERS

vir hierdie uitgawe

Pietman Botha, Fred Coelho, Esmond Coen, Abrie Coetzee, Chris Dannhauser, Jannie de Villiers, Elmari Fick, Petru Fourie, Alzena Gomes, Pieter Haumann, Elmarie Helberg,

Koos Kirsten, Ben Krog, Louise Kunz, André Labuschagne, Hans Lombard, Corné Louw, Adam Mostert, Niren Murugan, Charné Myburgh, André Nel, Klaus Pakendorf,

Owen Rhode, Wandile Sihlobo, Gerrie Smit, Hendrik Smith, Adri Theron, Wayne Truter, Gerrie Trytsman, Johan van Biljon, Kobus van Zyl, Willem Voogt en Jannie Willemse

w

ie se ouma of ma het ‘n koolstoof in haar kombuis gehad?

Al twee my oumas het een gehad. Ouma Esther (na wie ek

vernoem is) het op Barkly-Wes op die dorp gebly. Hulle het

‘n Aga-stoof gehad (en ‘n gasstoof buiten die elektriese

stoof – hulle sou geholpe gewees tydens die kragkrisis van vandag!). Dié

stoof van hulle het met antrasiet gewerk.

Ouma Lina, wat in die plaasopstal net so ‘n entjie weg van ons af ge-

bly het, het ook ‘n koolstoof gehad. Ek dink dit was ‘n Ellis de Lux

koolstoof, maar dit kon ook ‘n Dover of ‘n Jewel gewees het…So

‘n roomkleurige emalje ene. Ek onthou hoe sy in die winter in sulke

swart emaljepotte kos op die stoof gekook het – en brood gebak het!

(Water my mond nou vir daardie warm korsie as die brood net uit die

oond kom waarop die sout plaasbotter so lekker dik gesmeer is en be-

gin smelt!) Langs ouma se stoof het ‘n stronkeblik gestaan. Die kool-

stoof is soggens met mieliestronke gestook. Ek onthou nog die reuk

van die fyn bloekomtakke en droë blare waarmee die vuur begin is...

Later word die een plaat met so ‘n spesiale yster opgelig en nog stronke

op die vuur gegooi. Ons kleinkinders het altyd saam met ou Miriam

geloop om stronke onder die bloekombome in die stronkehok te gaan

haal. Loop my gedagtes darem nou ver paaie terug! Ek sou nie om-

gegee het om nou nog só ‘n koolstoof in my kombuis te hê nie – al is

dit net as hittebron in die winter of om water vir koffie te kook as die

krag af is! Lyk my ons beweeg terug na die “goeie ou dae...”

In dié uitgawe: Fokus op bemesting

Met die onlangse droogtes en swakker opbrengste asook die koste-

knyptang wat al hoe harder knyp, is produsente gedwing om elke dag

meer effektief te wees en te verseker dat alles wat op die plaas gedoen

word, ‘n verskil maak.

André Labuschagne en Kobus van Zyl (albei landboukundiges by

Omnia Kunsmis) verduidelik dat, omdat insette soos diesel en bemes-

ting van die groter inskrywings in die inkomstestaat (uitgawes) is, daar

gewoonlik eerste hierna gekyk word, maar dit is juis hier waar ‘n groot

risiko daarin lê om

penny wise

,

pound foolish

te wees. Die belangrik-

heid van die regte bewerkings en bemesting vir elke plaas kan nie ge-

noeg beklemtoon word nie.

Om te verseker dat elke korrel of druppel kunsmis wat op die plaas

gebruik word, omgesit word in graan, moet die basiese beginsels ver-

staan word om sodoende optimaal te produseer. Lees meer hieroor in

hulle artikel “Bemesting van mielies – waar, wanneer en hoekom?” op

bladsy 20.

Daar bestaan enkele aspekte rondom grondsuurheid en bekalking

wat tot verwarring en konflik kan lei. Pieter Haumann (direksielid van

Fertasa) gesels op bladsy 24 oor die gebruik van “gesonde verstand”

-beginsels vir die bestuur van grondsuurheid.

Verder kyk Charné Myburgh (LNR-Instituut vir Graangewasse) ook na

“Kunsmis: Goed of sleg vir mikrobiese gemeenskappe en erdwurms?”

op bladsy 40.

As jy een van die gelukkiges is wat nog ‘n koolstoof in jou huis het,

trek ‘n stoel nader aan die hitte en geniet dié vuurwarm uitgawe van

SA Graan/Grain

.

ESTIE DE VILLIERS,

redakteur

VOORPUNT

Ontmoet ons

medewerkers...

c

harné Myburgh het in Pretoria

gematrikuleer waarna sy aan

die Noordwes-Universiteit in

Potchefstroom ‘n BSc in Dier-

kunde en Mikrobiologie voltooi het.

Dit is opgevolg deur ‘n honneurs- en

meestersgraad wat gefokus het op

die effekte van mynbou-aktiwiteite op

erdwurms. In 2011 is sy aangestel by

die LNR-Instituut vir Graangewasse as senior navorsingstegnikus

waar sy aktief navorsing doen op die diversiteit en interaksies

van grondmikroörganismes wat voorkom in die landbou. In 2013

is sy getroud met Herman, ook ‘n mikrobioloog. Hul dogtertjie,

Danielle, is in September verlede jaar gebore en hou behoorlik

haar ouers op hulle tone. In haar vrye tyd hou Charné van skilder,

lees en bak. Lees gerus haar artikel op

bladsy 40

: “Kunsmis:

Goed of sleg vir mikrobiese gemeenskappe en erdwurms?”

D

ie grootste voordeel van bewaringslandbou

is die bewaring van grond en die langtermyn

volhoubare graanproduksie wat daaruit voortvloei.

Op

bladsy 38

kyk

ANDRÉ NEL

(LNR-Instituut

vir Graangewasse) na organiese materiaal – die

basis van grondkwaliteit. Volgens hom het dit

tyd geword vir bewaringsprodusente om die

bedekking van hul grond met plantmateriaal te

meet asook die koolstofinhoud in die boonste

50 mm van die grondprofiel. Want, om te meet is

om te weet of jou bewaringsaksies suksesvol is,

al dan nie.

D

ie 2014/2015-produksiejaar is afgehandel.

Niks kan meer aan die produksie verander

word nie, maar dit is belangrik dat elke produsent

terugkyk om probleme wat gemaak is, te identifi-

seer sodat dit in die toekoms reggestel kan word.

Met behulp van ‘n opname by verskeie verteen-

woordigers asook landboukundiges regoor die

somersaaiproduksiegebied, is ‘n lys van algemene

produksieprobleme opgestel.

PIETMAN BOTHA

(

SA Graan/Grain

medewerker) neem op

bladsy 61

die afgelope seisoen in retrospeksie.

H

ANS LOMBARD

(van Hans Lombard PR/

Skakelkonsultante) berig in hierdie uitgawe

oor die 55ste Fertasa-kongres in Kaapstad. Ten

einde die misstofbedryf te vestig as ‘n erkende en

voorkeur-instansie verbind tot die uitbouing van

die beeld van sy bedryf, het Fertasa ‘n doeltref-

fende raamwerk van selfregulering daargestel.

Dit sluit die onderskrywing van ‘n gedragskode en

die nakoming van ‘n oudit in asook daaropvolgen-

de akkreditasie vir sy lede ingevolge internasionale

standaarde. Lees meer oor die kongres

op

bladsy 48

.

D

ie skrif is aan die muur dat Suid-Afrika hierdie

jaar ‘n netto invoerder van graan gaan wees

ná ‘n ernstige droogte in talle mielieproduse-

rende gebiede van die land. Volgens die Nasionale

Oesskattingskomitee (NOK) se vierde produksie-

voorspelling sal die totale mielie-oes na ver-

wagting ongeveer 9,8 miljoen ton beloop. Dit is

jaar-tot-jaar ongeveer 32% laer as die vorige jaar

se oes. In Graanmark-oorsig op

bladsy 64

kyk

WANDILE SIHLOBO

(Graan SA) van waar Suid-

Afrika potensieel witmielies kan invoer.