45
February 2019
koring se gehalte sal verlaag nie. Die intrinsieke waarde van koring
bepaal die gehalte. Dit word grootliks deur middel van genetika en
klimaatsomstandighede geaffekteer.
Wat is die prysverskilvoorstelle?
Deel van die gesprekke wat tydens die gradering plaasgevind het,
het op die prysverskille tussen verskillende grade gefokus. Daar is
boonop konsensus binne die forum bereik – sien die prysverskille
tussen die grade in
Tabel 2
.
Dit beteken dat die prys wat by die JSE verhandel gaan word ’n B1
sal wees – wat die basis sal vorm. Die super graad sal teen ’n basis
+2% wees, B2 sal basis -1% wees en die B3 sal basis -4% wees.
Dít hou ’n groot voordeel vir die produsent, maar ook vir die kopers
van koring, in.
Vir die produsent beteken dit dat daar nou slegs -1%-aftrekking
tussen B1 en B2 is, wat beteken dat die produsent in die huidige mark
ongeveer R45/ton meer kan kry vir B2-koring.
Die feit dat daar ’n voorstel vir ’n premie op super graad (12,5%) is,
beteken dat produsente wat ’n hoë proteïenvlak-koring produseer,
ook addisionele vergoeding sal geniet.
In die huidige mark is die B1 Safex-prys ±R90/ton. As net dit oor-
weeg word, is daar reeds vir koringprodusente ’n beduidende
voordeel beding ten einde die verbouing van koring meer volhoubaar
te maak.
Vanaf ’n Graan SA-bemarkingsoogpunt is dit verblydend dat ons
deel van ’n proses kon wees om hierdie voordeel vir Suid-Afrikaanse
koringprodusente te bewerkstellig.
’n Opsomming van die veranderinge is in
Tabel 3
aangebring.
Wat behels die proses wat nog gevolg
moet word?
Die mikpunt bly om hierdie gradering in die 2019-seisoen in werking
te stel, maar daar is eers ’n paar stappe wat gevolg word.
Gradering:
Ten tye van die skryf van die artikel was die forum besig om
die aansoek vir verandering op gradering by die Departement
van Landbou, Bosbou en Visserye in te dien. Dit moet dan deur
die normale aansoekproses gaan, deur byvoorbeeld in die
Staatskoerant gepubliseer te word. Die Minister van Landbou sal
dit dan moet goedkeur en afkondig.
Die forum het die JSE in kennis gestel dat daar ’n moontlike
verandering in gradering met die voorgestelde verandering gaan
plaasvind.
Daarby is die voorstel van die veranderinge in die graadprysver-
skille ook aan die JSE gestuur.
Die veranderinge is uiters positief en Graan SA is van mening dat
dit produsente in die toekoms kan ondersteun om koring meer
volhoubaar te produseer.
Onthou: Alle entings word nie noodwendig
in die mortaliteit weerspieël nie, maar ’n
groot persentasie in die kalfpersentasie
gereflekteer.
Grafiek 2 (op bladsy 41) illustreer dat die
produksiewaarde tussen 3,5% mortaliteit
en 15% mortaliteit ongeveer R400 is terwyl
die besparing in kostes ongeveer R117 is.
Dit maak nie sin om entings nie te doen nie.
Praat met ’n veearts in jou gebied om die
regte entings vir jou area te kry.
Hoë kalfpersentasies is
ononderhandelbaar
Kalwers is die kommoditeit wat in ’n
speenkalfstelsel verkoop word. Hoe meer
doeltreffend en effektief jy as produsent is,
hoe meer kalwers sal beskikbaar wees om
verkoop te word. In
Grafiek 3 (
op bladsy 41)
is die effek van verskillende kalfpersentasies
aangebring.
Dit bewys dat produsente alles in hul
vermoë moet doen om soveel as moontlik
kalwers tot op bemarkingsvlak te produseer.
Jy as produsent moet dus sorg dat daar ten
alle tye genoeg weiding beskikbaar is, dat
die regte lekke en voer betyds gevoer word,
die entings tydig gedoen word en die bulle
in staat is om hul werk te doen – om net ’n
paar faktore te noem.
Swaarder kalwers bring meer geld in. ’n
10%-verandering in kalfmassa met verkoop
het ’n dramatiese invloed op die uiteindelike
winsgewendheid. Uit berekeninge wat
gedoen is deur net die speenmassas met
10% te verhoog, het die inkomste vir
die stelsel met ongeveer R200 per GVE
verhoog. Doen alles in jou vermoë om die
kalwers so swaar as moontlik te kry en dat
die gemiddelde daaglikse toename (GDT)
van die kalwers die beste is wat dit kan
wees.
Gegewe die verwagting dat die pryse dalk
vir die komende seisoen relatief sywaarts
kan beweeg, sal produsente moet klem
lê op die effektiwiteit en doeltreffendheid
van produksie. Doen moeite om jouself
te evalueer en te vergelyk met ander pro-
dusente. Op dié manier kan jy die wins-
gewendheid van jou boerdery verhoog.
Evalueer jou
beesboerdery
gereeld krities vir volhoubaarheid
Graan SA/Sasol fotokompetisie
– Hennie van Zyl 2012