Januarie 2018
36
AKTUEEL
Kwaliteitsresultate
Gluten is die proteïenfraksie wat die deeg- en bakeienskappe van
koringmeel bepaal. Die reologiese eienskappe hierbo genoem, hou
verband met die kwaliteit van die gluten en die glutennetwerk, wat
ontwikkel word tydens die meng van deeg.
‘n Swak kwaliteit deeg ontwikkel vinnig en het ‘n lae energie-
insetbehoefte, terwyl ‘n sterk kwaliteit deeg langer neem om
te ontwikkel en ‘n hoër energie-inset benodig. Goeie kwaliteit
word gekenmerk aan hoër waterabsorpsies (as gevolg van beter
waterbindingsvermoë), langer mengtye en stabiliteite op die
farinogram en hoër sterktes op die alveogram en ekstensogram. Die
rekbaarheid van die deeg moet ook genoegsaam wees om ‘n goeie
broodvolume te verseker.
Farinogramwaterabsorpsie (14% vb) was 60,1%, – effens laer as
in 2015/2016. Die ontwikkelingstyd van 5,2 minute was 0,6 mi-
nute korter. Die stabiliteit (8,3 minute) het goed vergelyk en was
0,3 minute langer. Die alveogramsterkte was 37,0 cm
2
en die
P/L-waarde 0,57.
Die sterkte vergelyk goed met die vorige seisoen, alhoewel dit
effe laer is. Die rekbaarheid (L-waarde) het toegeneem, terwyl
die stabiliteit (P-waarde) effens afgeneem het. ‘n Kombinasie van
dié faktore verklaar die verlaging in die P/L-waarde vergeleke met
verlede seisoen se gemiddelde waarde.
Die gemiddelde ekstensogramsterkte was 99 cm
2
in vergelyking
met die 105 cm
2
van verlede seisoen. Beide die maksimum
hoogte en rekbaarheid het goed ooreengestem met dié van die
2015/2016-seisoen. Die 100 g-bakevaluasie het getoon dat die
verhouding tussen die broodvolume en proteïeninhoud uitste-
kend is.
Al die gemiddeldes waarna in hierdie artikel verwys word, is ge-
weegde gemiddeldes.
40 monsters, geselekteer om die verskillende produksiestre-
ke, asook grade, te verteenwoordig, is getoets vir die teen-
woordigheid van mikotoksienresidu met behulp van ‘n UPLC-MS/
MS-instrument en ‘n SANAS ISO/IEC 17025-geakkrediteerde multi-
mikotoksienmetode.
Vier monsters het positief getoets vir deoksinivalenol (DON)-
residu. Die gemiddeld van hierdie vier positiewe waardes was
289 μg/kg, met die hoogste waarde gemeet 501 μg/kg. Hierdie
vlakke is egter steeds aansienlik laer as voorgeskrewe nasionale
(Goewermentskennisgewing Nr. 987 van 5 September 2016) en
internasionale maksimumvlakke.
Dit is belangrik dat die monitering van mikotoksienvlakke jaarliks
gedoen word, aangesien die teenwoordigheid en vlak van verteen-
woordiging van swamme en mikotoksiene van seisoen tot seisoen
kan verskil.
Die bepaling van aminosuurprofiele, wat 18 verskillende aminosure
insluit, is hierdie seisoen vir die eerste keer as deel van die opname
ingesluit. Die profiele van 40 monsters, wat verskillende grade
en produksiestreke verteenwoordig, is bepaal. Aminosure is die
boublokke van proteïene en is uiters noodsaaklik vir die goeie
gesondheid van beide mens en dier. Vir meer besonderhede oor
die resultate word lesers verwys na die 2016/2017-koringoeskwa-
liteitverslag.
Die resultate van die 19de jaarlikse koringoeskwaliteitsopname
is beskikbaar op die SAGL-webtuiste (
www.sagl.co.za ). Die
2016/2017-koringoeskwaliteitsverslag is ook elektronies in ‘n PDF-
formaat beskikbaar.
3: Deeg word in ‘n driedimensionele vlak gerek tydens die uitvoering van die
Alveograaf-metodiek.
4: ‘n Analis besig met voorbereiding vir die multi-mikotoksienanalise op die
LC-MSMS-instrument.
3
4
Waardering
Met opregte dank aan die Wintergraantrust vir hul volgehoue finansiële steun van die jaarlikse opnames, asook aan
die lede van Agbiz Grain en meulenaarsmaatskappye vir die neem en instuur van verteenwoordigende koringmonsters.