83
April 2015
Deesdae word daar al meer gebruik gemaak van DNS-identifikasie.
Alle mikroörganismes beskik oor ‘n gedeelte binne hul DNS wat
konstant dieselfde is regoor die meeste verskillende spesies. Ons
verwys in bakterieë na die 16S rRNS-geen en in fungusse na die
18S rRNS-geen.
Binne die onderskeie gene is daar dan klein gedeeltes waar die
nukleïensure verskil, met die meeste spesies wat oor hul eie unieke
volgorde beskik. Dit dien dan as’t ware as ‘n vingerafdruk om
die spesie te identifiseer. Uit so min as 0,1 g grond kan daar DNS
geïsoleer word, wat deur ‘n chemiese proses van polimerase-
kettingreaksie (PKR) vermeerder word.
Hierdie proses teiken die 16S rRNS- of 18S rRNS-geen en maak
miljoene kopieë binne ‘n uur of twee. Daarna kan die navorser óf die
DNS gebruik en op ‘n dun jel skei onder ‘n elektriese stroom óf ‘n
baie duur "tweedegenerasie-volgordebepaling"-tegniek volg.
Die jelmetode word meestal in Suid-Afrika gebruik aangesien dit
goedkoper is en steeds relevante inligting verskaf. Die jel toon ‘n
enkele band vir elke verskillende spesie. Die bande word uitgesny,
waarna die volgorde van die boustene van die DNS bepaal word
en vergelyk word met ander DNS-volgordes om ‘n identifikasie te
maak van die betrokke spesie.
Ook word die jel vergelyk met ander jelle, om sodoende ‘n vergely-
king te tref ten opsigte van die verskille in grondmikrobiodiversiteit
tussen verskillende grondmonsters.
Wat beteken al hierdie inligting vir jou as
produsent?
Grondmikroörganismes het ‘n uiters belangrike rol in die grond
aangesien hulle plantreste afbreek; ‘n bydrae lewer tot humus-
vorming; dien as tydelike stoorplek vir plantvoedingstowwe, soos
stikstof en fosfor, en dit beskikbaar stel vir plantopname; grond-
struktuur verbeter; en selfs die waterhouvermoë op ‘n indirekte
wyse verhoog.
Deur hierdie identifikasie- en kwantifiseringstegnieke te gebruik,
is dit moontlik om mikrobiese aktiwiteit vergelykings te tref tussen
verskillende tipes grond, verskillende boerderymetodes en ver-
skillende bewerkings.
Soos gesien kan word uit die rol van grondmikroörganismes, soos
hierbo uiteengesit, is die mikpunt dan juis om ‘n hoë mikrobiese
aktiwiteit te bevorder aangesien dit die grondkwaliteit verbeter wat
dan die produktiwiteit en graanopbrengs kan maksimeer. Dus kan
ons nog voordat ons na die plante kyk alreeds ‘n goeie idee kry van
wat in die grond aangaan.
Vir iets wat nie met die blote oog gesien kan word nie, is dié or-
ganismes nogal belangrik of hoe?
Vir meer inligting oor grondmikroörganismes in
landboupraktyke, kontak gerus vir Owen Rhode by
rhodeo@arc.agric.za .1: Mikrobiese tellings op voedingsagarplate.
2: Geamplifiseerde bakteriese DNS op ‘n agarose jel.
3: Ensiem-analise op grondmonsters.
1
2
3